Warmtepompen

Warmtepompen

Wat is het?

Een warmtepomp is een duurzaam en energiezuinig alternatief om je woning op te warmen. Verwarmen, verkoelen en jouw woning voorzien van sanitair warm water? Dat is voor de warmtepompen geen probleem. En bovendien een groene stap in de juiste richting. Geen ijspegels in huis én een lager energiefactuur? Check. Maar hoe werkt dit nu?

Hoe werkt het?

Een warmtepomp is kort gezegd een omgekeerde koelkast. Waar een koelkast warmte afvoert, haalt een warmtepomp de warmte van buiten naar binnen. Dit doet de warmtepomp door warmte uit de lucht, de bodem en het grondwater te halen. Dat dit energie verbruikt, daar gaan we niet omheen. Maar dat het allemaal duurzamer en energiezuiniger is? Dat staat vast. Een warmtepomp verbruikt minder energie dan verwarmen op puur elektriciteit zonder warmtepomp. Maar hoe doet die warmtepomp dat dan? Dat leggen we uit aan de hand van de volgende stappen:

1

Energie uit de natuur halen

Door middel van koelvloeistof neemt de warmtepomp warmte-energie uit de omgeving. Dit vervormt zich tot damp in de verdamper. Vanaf nu is er dus sprake van een gas. Geen paniek, ook bij vriesweer neemt de warmtepomp energie uit de buitenlucht.

2

Opwarmen

Vervolgens verplaatst het gas zich naar het hart van de warmtepomp. Ook wel de elektrische compressor genoemd. De temperatuur stijgt hier door het samendrukken van het koelmiddel. Het gas is nu klaar om jullie op te warmen!

3

De woning opwarmen

Het gas bevindt zich nu in de condensor. De plek waar het allemaal gebeurt. De warmte verlaat het gas en geeft zich af aan de verwarmingsinstallatie. Hierdoor wordt het koelmiddel weer vloeibaar en wordt de woning verwarmt.

4

Druk verlagen

De druk en de temperatuur van de koelvloeistof worden verder verlaagd zodat de kringloop opnieuw kan beginnen. Dit gebeurt in het expansieventiel. Zo circuleert het koelmiddel in de installatie, wat het proces duurzamer maakt.

Soorten warmtepompen

Warmtepompen

Deze hernieuwbare oplossing voorziet de woning van warmte. Een groenere stap in de juiste richting die zorgt voor een duurzame warme omgeving in de woning.

Luchtwarmtepompen

Een fris briesje in de zomer, daar zorgt een airco voor. Een warm windje in de winter? Dat doet de lucht warmtepomp erbij. Deze werkt zoals een airco, maar dan ook met warme lucht! Een duurzaam én energiezuinig alternatief om ruimtes in de woning te voorzien van warme en frisse winden.

Warmtepompboilers

Niets beter dan een goede warme douche nadat je buiten bijna vastvroor aan de grond. Een warmtepompboiler voorziet de woning van sanitair warm water. Dit allemaal op een duurzame manier.

Elektrische warmtepompen

De elektrische waterpompen bestaan uit een vat gevuld met water. Een boiler zorgt ervoor dat het water constant op temperatuur blijft. Is het reservoir leeg? Dan duurt het wel even tot het weer vol is én warm. Dus denk bij aankoop van een elektrische warmtepomp zeker na over de capaciteit.
contact

Contacteer ons

Wilt u graag een afspraak op maat of heeft u nog vragen? Aarzel niet en laat u helpen via het contactformulier.